Dirigent, Organist/Pianist

okk_logokopie

 

ellen

 

 

 

 

 

 

 

Ellen de Jonge, dirigent

Ellen de Jonge maakte in 2001 de Meerjarige Dirigenten Opleiding af, waar zij les kreeg van Jos Vranken jr, Mark Heerink, Ellen v.d. Ham en Bert Stolwijk. Daarna volgde zij bij Oane Wierdsma, Richard Ram en Leo Rijkaart de cursus SOVIE (= Specialisatie Opleiding Vocaal en Instrumentaal Ensemble). Sindsdien heeft zij altijd koren gehad. Zij heeft jarenlange ervaring met een breed repertoire.
Momenteel dirigeert zij drie koren. Sinds juni 2014 staat zij voor het Ontmoetingskerkkoor.
Voordat zij zich toelegde op zang, begon Ellen als kind met pianoles bij Janet van der Kuil en vervolgens bij Koos Bons. Tijdens haar (voltooide) studie Voeding & Diêtetiek aan de Haagse Hogeschool werd haar interesse gewekt toen zij koorlid was bij het studentenkoor Erasmusica.
Zij kreeg haar eerste zanglessen van Limin Yang, vervolgens nam zij les bij Hilde van Ruymbeke en studeerde daarna bij Marjan Kuiper.
Vervolgens is zij gecoacht door Ingrid Kapelle. Momenteel neemt zij lessen Lichtenberg techniek bij Ingrid Voermans. Tevens volgde zij masterclasses en workshops zang.
Haar studie klassieke solozang volgde Ellen aan de Schumann Akademie ( Conservatorium in deeltijd) en ze heeft haar zangexamen daar behaald ( Voorheen: staatsexamen zang). Inmiddels heeft zij haar eigen privé-zanglespraktijk, is zij koor- en zangdocent aan de FaFa Academie voor showdans, geeft zij zangworkshops en stemvorming aan koren en treedt zij zowel solistisch als in koorverband op als sopraan. Zij kan daarbij ook trots zijn op een forse ervaring als koorzangeres en haar goede gehoor. In toenemende mate neemt zij ook stemtesten voor koren. In 2010 heeft zij haar muzikale activiteiten ondergebracht onder de bedrijfsnaam Singfood.

Frank Wouters
Pianist


Graag wil ik iets over mezelf vertellen. Ik ben in Eindhoven geboren in een katholiek gezin. Wij verhuisden in 1946 naar Den Haag. Mijn vader was een enthousiast amateurpianist met aangeboren liefde voor muziek. Als kind luisterde ik graag naar zijn spel, meest Schlagers en operette-muziek, en toen ik een jaar of zeven jaar was leerde hij mij het notenschrift. Daarvoor ben ik hem nog steeds dankbaar.
Vanaf mijn achtste kreeg ik pianoles. Ik was niet altijd even ijverig in het oefenen van toonladders en andere opgegeven oefeningen, maar kon al snel van melodietjes die ik op de radio had gehoord uitvinden hoe je ze op de piano moest spelen. Op mijn twaalfde jaar kocht ik van mijn zakgeld een gitaar en leerde mijzelf daarop spelen.
De bekoring die Jazz-muziek op mij uitoefende leidde tot het nemen van trompetles bij Henri Optenberg, trompettist bij het Residentie-orkest.
Op eigen houtje probeerde ik Louis Armstrong na te spelen. Met jongens uit de buurt vormden we een bandje, waarmee we eenmaal een serieus optreden hebben verzorgd in het Paviljoen op het Rijswijkseplein.
Na mijn diensttijd ben ik niet in de muziek gegaan. In Leiden begon ik aan een studie wiskunde, die ik na enige jaren inwisselde voor een cursus aan het Koninklijk Conservatorium met hoofdvak piano.
Uiteindelijk vond ik het tijd geworden om te gaan werken. Mijn eerste werkgever was Gist-Brocades, waar ik 5 jaar heb gewerkt als programmeur. Daarna ben ik gaan werken bij de Consumentenbond, waar ik het 29 jaar volgehouden heb.
Naast mijn leven als kantoorklerk ben ik altijd actief in de muziek gebleven, voornamelijk als trompettist in Oude Stijl Jazzorkesten. In de loop der jaren zijn dat er best veel geweest. Een niet volledige opsomming:
 
Jass Beschermers Original Michigan Ramblers of Arrawarra West Coast Jazzband Harlem Bound Ted Easton’s Hot Shots Leidsch Studenten Jazz Gezelschap (LSJG) Blue Friends Funny House Jazzband Bill Baker’s Bigband Swingin’ Crash
 
Mijn belangstelling voor muziek heeft zich bij tijd en wijle ook uitgebreid naar andere soorten muziek, te weten Klezmer, Zuid-Amerikaans en West-Afrikaanse percussie. In laatstgenoemd genre heb ik les gehad van Ponda O’Bryan op djembé.
 
Samen met zangeres Henny van Dongen vorm ik Duo Brocante. Naast Nederlandse liedjes vertolken we ook Franse chansons.
 
Sinds kort maak ik als pianist deel uit van een groepje muzikanten, die als groep comboles hebben van Niels Tausk. Heel af en toe treden we op in de Regentenkamer.
Ellen de Jonge leerde ik zo’n 5 jaar geleden kennen. We hebben toen enige malen in De Eshoeve opgetreden. Toen ze mij vroeg voor het Ontmoetingskerkkoor hoefde ik niet lang na te denken. Ik hoop nog lang de rol van pianist in dit koor te mogen vervullen.